Boskap en gezondheid

15 april 2019 Gast column Paul K.

Gisteren vertelt een vriend dat hij 10.00 euro heeft uitgegeven aan een palletkachel. Hij heeft zijn dak volstaan met zonnepanelen en vind dat ie heel goed bezig is voor het milieu. Ik heb hem het houtstoken uit het hoofd proberen te praten, maar de duizenden euro’s subsidie, die hem te wachten staan, waren overtuigender. Intussen zit mijn dochter weer aan de zuurstof na de zoveelste longontsteking. Het zuurstof apparaat dat 24 uur per dag staat te brommen filtert de zuurstof uit de lucht. Het raam in het halletje staat daarom open en we ruiken nog vaker als normaal de stank van de "duurzame" houtstokers in de buurt. De filters van het apparaat laten de rotzooi zien die ze niet binnen krijgt; niet de rotzooi die ze wel binnen kreeg de afgelopen maand, toen in de koude maart- en aprildagen hier veel gestookt werd.
Dit kleine drama van hoe houtstook het leven van mensen met een kwetsbare longen verkort, vindt echter op een steeds grotere schaal plaats meldt de Trouw vandaag, onder het mom van duurzaamheid. In Diemen wordt een grote houtgestookte centrale geplaatst door de NUON (boycot Nuon!) schuingetypt = bron Trouw 15 april
De houtgestookte centrale van Nuon gaat 120 megawatt produceren voor het warmtenet van Amsterdam en Almere. Wethouder Nuijens heeft de uitknop nog steeds niet gevonden, alhoewel de hele gemeenteraad en B. en W. zich tegen het plan keerden. Dat deden ook buurgemeenten Gooise Meren, Weesp, de stadsdeelcommissie Amsterdam-Oost, het Longfonds en Natuurmonumenten. Inwoners kwamen in actie. Lerares Maaike Hillebrand verzamelde 5500 handtekeningen tégen, 'als verontruste moeder'. Allemaal vergeefs.
En waarom wordt dit doorgedrukt? Subsidies en vrijstelling van emissierechten:
...Toch willen veel kolencentrales nu overstappen naar houtstook, aangespoord door de 8 miljard euro subsidie die minister Eric Wiebes (economische zaken) daarvoor beschikbaar stelt. Nuon zegt dat het nog niet weet hoeveel subsidie er zal komen, tegenstanders denken aan zo'n 300 miljoen euro. Bovendien hoeft de energiecentrale in Diemen die nu overgaat van gas naar hout geen emissierechten te betalen.
Het benodigde hout moet overal vandaan gehaald worden; internationaal vrachtverkeer met boten die hout aanvoeren; de centrales stoten meer Co2 uit dan gascentrales. Kortom vierkanten waanzin.
RIVM en GGD waarschuwden vorig jaar voor een ernstige toename in fijnstof...Vrijdag was Hillebrand (een van de actievoersters tegen de houtcentrale) met Urgenda en 'bomenridders' bij minister Wiebes op bezoek. "Om te pleiten voor bomen planten in plaats van kappen. Dat houtstoken goed is voor het klimaat, is een verhaal dat is gecreëerd om de rekensom kloppend te maken. Het helpt ons juist verder de penarie in."
Want al die bomen die gekapt zijn, gaan de komende 20 jaar geen CO2 meer binden en voordat de nieuwe aanplant gerealiseerd is en echte CO2 binders worden over zo'n jaar of 20/30, is het te laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten