zaterdag 6 maart 2010

Onze actie op het regionale tv-nieuws

8 opmerkingen:

  1. zieke bomen kappen lijkt me zinvol, bomen kappen om zo hei te laten groeien? begin dan eerst rondom de mookerheide zou ik zeggen. en kijk of het werkt, daarna pas grotere plannen maken. maar goed wat gekapt is komt niet meer zo snel terug heel erg jammer, mook, groesbeek, malden alle inwoners genieten zo van het bos!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag me af welke dieren, bomen,planten, paddestoelen door deze grootschalige kaalslag op haar beurt worden bedreigd? Mensen voelen zich al wel bedreigd en bedrogen door het voldongen feit waar ze nu voor staan. Dit is een staaltje van typische staatspolitiek, waar inspraak niet is geduld. Openheid van zaken en inspraak is een groot goed, wat hier niet tot haar recht is gekomen.

    tptrs!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De kaalslag is inderdaad verschrikkelijk. Dit heeft niets met natuurbehoud te maken. Het is slechts een achter het bureau ontworpen 'omvorming', die nog belastinggeld kost ook.
    Wie denkt Natuurmonumenten wel niet dat ze is, om voor ons te definieren wat natuur is. Ik heb onmiddelijk mijn lidmaatschap opgezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn lidmaatschap van Natuurmonumenten heb ik ook opgezegd: 15 jaar geleden. Bij deze roep ik iedereen op ook zijn of haar lidmaatschap op te zeggen. Daarmee red je de natuur.

    Het gebied tussen Nijmegen en Mook is helaas niet de enige kaalslag in Nederland. Uit het overzicht van verleende vergunningen blijkt dat alleen al in 2009 voor maar liefst 7 locaties in Nederland vergunningen zijn verleend om bossen te kappen voor heide!

    Er zijn al vele aaneengesloten heidegebieden in Nederland. En daarbij: boeren verdwijnen in Nederland en veel landbouwgrond komt vrij. Ook vindt er een trek naar de stad plaats en in de toekomst zal de bevolking krimpen. Deels worden vrijkomende gronden al terug gegeven aan de "natuur". Ik zou zeggen, maak daar dan, deels, heidegrond van. In sommige streken zoals drenthe sluiten vrijkomende gronden ook mooi aan aan heidevelden. Daar liggen de kansen voor biologen. Onze bosrijke omgeving leent zich daar niet voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is te belachgelijk dat al dat bos weg moet het zijn de longen van onze regio als je nu van groesbeek naar malden fiets zie alleen maar auto's die onze lucht vervuilen dit moet niet alleen in de regio aangepakt worden we moeten ze in den Haag eens wakker maken waar is groen links nu en landelijke kranten wakker maken zoals de telegraag inderdaad iedereen moet zijn lidmaatschap van natuurmonumenten opzeggen en als het niet goed schiks kan dan maar kwaadschiks en vergeet de overasseltse en hatersevennen niet daar hebben ze ook al 45 ha van de 85 ha omgezaagd

    BeantwoordenVerwijderen
  6. als je op de hei wilt wandelen ga dan naar drente.
    maar blijf van ons mooie bos in groesbeek af.
    wij zijn met het bos opgegroeid.willen dat onze kinder en kleinkinder hier ook van kunnen blijven genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aad Zegt: Kappen...!
    ....met het omhakken van deze bomen door onze "natuurbeheerders". Hierdoor verdwijnt de groene long van Nijmegen. Dit kan niet en mag niet gebeuren, er verwijnt door oprukkende stedenbouw bouw al te veel groen om deze stad. Dit plan is niet goed voor het het leefmilieu van de nu hier levende dieren, voor de recreƫrende stadmens, zij hebben groen nodig, geen verzengende hei in de zomer of tochtende open heivlakten in de winter..Kap ermee nu het nog kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In de Gelderlander van 15-05-2010 worden (naast inhoudelijke argumenten enkele aantallen genoemd.
    Van totaal 3000 hectare bosgebied ten zuiden van Nijmegen bestond in 2009 slechts 110 hectare uit heide; die heidegebieden moeten t.z.t. 190 hectare omvatten.
    Er zou dus voor Groesbeek-Mook en Overasseltse-Hatertse vennen tezamen 80 hectare van bosbouw naar heideaanplant mogen volgen.
    Naast genoemde 80 hectare bos-hei ruil wordt nog eens 80 hectare gerooid bos gecompenseerd, terwijl voor 220 hectare geen herplantplicht bestaat (hier vertrouwt men op natuurlijke aanwas). De destijds afgegeven vergunningen zouden dus minimaal goed moeten zijn voor 300 hectare herinrichting en daarnaast voor 80 hectare bos-hei ruil. De berekening die Carel Sewalt op 14-04-2010 heeft geblogd (85 hectare) klopt kennelijk. De vraag is dan alleen wanneer 1) bos-hei ruil 2) bos-compensatie en 3) natuurlijke aanwas voor ons zichtbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen