zaterdag 13 april 2019

Doorbraak in inzichten rond grootschalige kap?

Stoppen met kappen, eisen een groot aantal natuurorganisaties. Ze benoemen tegelijk ook de krachten die deze stap tegenhouden.
Eindelijk worden onze argumenten overgenomen door een aantal natuurorganisaties: de aanzuigende werking van het verstoken van biomassa in grote centrales en voor privé stook van hout in houtketels wordt erkend:
“De groeiende vraag naar hout als biomassa voor energieproductie”, zei Urgenda-directeur Marjan Minnesma vrijdag met bedrukt gezicht. Energiecentrales en ketels verbranden grote volumes houtbrokjes, om elektriciteit en warmte te genereren. Ze souperen al het kaphout van Staatsbosbeheer al op. Ondertussen willen provincies huizen aardgasvrij maken met warmte uit houtketels. “Dat is best een groot gevaar”, aldus Minnesma.

Het probleem van de herstelperiode van bossen voordat zij weer echt flink CO2 opnemen wordt benoemd:
Op papier telt houtverbranding ook als duurzame energie, getuige de ‘groene’ subsidie ervoor. Maar dit is wetenschappelijk omstreden. Pas als jonge aanwas terug groeit, ter compensatie van bomenkap, is bio-energie klimaatneutraal. Minnesma: “Die tijd hebben we niet bij het klimaatprobleem.”
De aanzuigende werking:
Van de biomassavraag gaat een “zuigende kracht” uit voor kaalslag, zei de gezaghebbende bos-expert Jaap Kuper vrijdag in Den Haag bij de presentatie van het plan. De handel in kaphout is volgens hem normaal geworden onder bosbeheerders. Hierdoor sneuvelen gezonde bomen en krijgt jong loof geen kans, aldus Kuper.
bron artikel: Trouw 13-04-2019

Over het alternatief  van "bossen slachten" (grootschalige kaalslag zoals nu) naar "bossen melken (bossen regelmatig uitdunnen), zoals Kuper voorstelt hebben wij wel de nodige twijfel. Niet omdat uitdunnen niet op een verantwoorde wijze mogelijk zou zijn (bijvoorbeeld met paarden in plaats van ecosystemen vernietigende grote machines), maar omdat een verantwoorde bescheiden kap tot nu toe geen bestaande praktijk is en "uitdunnen" vaak als eufemisme wordt gebruikt (er blijven een paar bomen staan) voor feitelijke kaalslag. We vertrouwen SBB en Natuurmonumenten gewoon niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten